Saglabāt ķiplokus svaigus visu ziemu nav tik sarežģīts uzdevums, kā varētu šķist. Ir daudz veidu, kā izvairīties no ķiploku nokalšanas vai pūšanas.
Šodien es dalīšos ar neparastu, bet pārbaudītu metodi, ko aktīvi izmanto Kaukāzā, kur ķiploki ir neaizstājams lielākās daļas ēdienu papildinājums.
Sākotnējā apstrāde
Vispirms ķiploki jāsagatavo kā parasti: rūpīgi jānosusina un jānotīra no augsnes paliekām. Svarīgi ir nenolobīt ķiploku galviņas, jo tā ir ķiploku dabiskā aizsardzība pret ārējiem faktoriem.
Sakņu apdedzināšana
Šīs metodes galvenā iezīme ir ķiploku sakņu apdedzināšana.
Šim nolūkam var izmantot gāzes degli vai parastu sveci.
Rūpīgi apdedzina katras daiviņas saknes.
Uzglabāšana
Pēc apdedzināšanas ķiplokus vislabāk uzglabāt sausā un tumšā vietā, prom no mitruma.
Šī metode var saglabāt ķiplokus svaigus vairākus mēnešus, un, lai gan praksē esmu pārbaudījusi tās efektivitāti, grūti pateikt precīzus iemeslus, kāpēc tā darbojas tik labi.
Lasi vēl: Tautas metodes, kas iznīcina jebkādu nepatīkamu aromātu mājoklī
Alternatīvs ķiploku uzglabāšanas veids
Cita interesanta un efektīva metode ir ķiploku uzglabāšana eļļā. Lai to izdarītu, ir nepieciešams rīkoties sekojoši.
Pilnībā notīriet ķiploka galviņu un sadaliet to atsevišķās daiviņās. Ievietot daiviņas tīrā stikla burkā.
Uzlejiet augu eļļu uz ķiplokiem tā, lai tā pilnībā nosegtu daiviņas. Ielieciet burku ledusskapī.
Šī metode ne tikai saglabā ķiplokus svaigus visu ziemu, bet arī ļauj iegūt aromatizētu eļļu, ko var izmantot ēdiena gatavošanai vai salātu mērcei.